Bratowa dała mi przepis na sernik baskijski. To prawdziwy hit w moim domu
Sernik to jedno z ulubionych ciast w Polsce i na całym świecie. Jest nie tylko smaczny, ale też, jak mało który deser, bardzo pożywny. Dzięki zawartości białego sera dostarcza bowiem organizmowi dużo białka, wapnia i fosforu, a przy tym stosunkowo niewiele kalorii. Kochają go duzi i mali, kobiety i mężczyźni. Jeśli więc nie wiesz, jakie ciasto przygotować, postaw na sernik.
Takiego sernika nie kupisz w żadnej cukierni
Rozmaitość serników jest naprawdę duża. Od tych z samej masy serowej (czyli sernik bez spodu), przez te na kruchym spodzie, po zimne bez pieczenia. Niezależnie od rodzaju, serniki najbardziej cenimy za ich wilgotność i kremową konsystencję. A sernik baskijski bije pod tym względem wszystkie inne. Wypiek ten cechuje doskonale wyważony smak, co jest zasługą dodanej soli. A ponieważ piecze się go w wysokiej temperaturze, jego powierzchnia brązowieje, co jednak nie nadaje ciastu goryczy. Zresztą przekonaj się o tym sama i przygotuj ten słodko-słony hit ostatnich miesięcy. Jednym słowem czas poznać sernik baskijski.
Przepis: Sernik baskijski
Kremowy sernik baskijski z dodatkiem soli
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników
- 50 g masła
Na masę serową:
- 750 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 400 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie do pieczeniaPiekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał spoza niej.
- Pieczenie spoduMasło umieść w rondelku i podgrzewaj, aż się stopi. Możesz je też umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Nie musisz go studzić. Herbatniki umieść w misie robota i rozkrusz na piasek. Wlej stopione masło, chwilę miksuj. Masę wsyp do tortownicy, równo rozprowadź, ugnieć łyżką. Piecz ok. 15 minut.
- Wykonanie masyTwaróg sernikowy i serek mascarpone umieść w sporej misce. Miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Masę zmiksuj z cukrem, połącz ze śmietanką kremówką i solą.
- Pieczenie sernikaPrzed wstawieniem ciasta do pieczenia podnieś temperaturę piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza. Masę serową wylej na upieczony wcześniej spód. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Kilka cennych wskazówek, jak upiec sernik baskijski
-
Nie przedłużaj czasu pieczenia sernika. Wyjmij go z piekarnika, choć będzie rzadki i trzęsący się — taki ma być. Dzięki temu po wystygnięciu masa serowa będzie kremowa.
- Spód możesz zrobić nie tylko z herbatników maślanych, ale też pełnoziarnistych. Ciasto będzie o wiele zdrowsze.
- Do sernika możesz dodać nawet łyżeczkę soli. Wszystko zależy od twoich upodobań smakowych.
- Zamiast herbatników do przygotowania spodu warto wykorzystać krakersy. Sernik zyska ciekawszy smak.
- Sernik baskijski najlepiej jest upiec dzień wcześniej, po wystygnięciu przykryć go i wstawić do lodówki. Wtedy będzie miał idealną konsystencję.